Winter Trip South Korea 2017 Part 3

Assalammualaikum w.b.t

Dari Busan Ke Seoul | Ikutkan backpacker yang lain, Negara Korea ni antara negara yang awal diorang jelajah tau. Tapi Mrsyanie baru nak jejakkan kaki jumpa penduduk Kpop ni tau. hihi Cuma kali ini agak menarik kerana Mrsyanie pergi pada salah satu musim yang menjadi buruan ramai iaitu musim sejuk. Untuk merasa sendiri musim sejuk dan bermain salji memang menjadi salah satu impian atau whitelist Mrsyanie.

Winter Trip South Korea 2017 Dari Busan Ke Seoul
Winter Trip South Korea 2017 Dari Busan Ke Seoul

Winter Trip South Korea 2017 Part 3

Alhamdulillah tercapai satu impian Mrsyanie dan syukur kerana Mrlaling sentiasa menyokong disisi Mrsyanie. Macam dapat anugerah jew nak bagi ucapan kan. Bukan apa Mrlaling ini seorang yang sangat tak berapa tahan dengan kesejukkan. Tapi redha lah ye puan isteri nak jugak merasai musim sejuk ni sambil bermain salji.hihi.. Terima kasih sayang. cewah.. Kasi lah up sket nanti nak ajak trip lain lak ni..hihi

Persiapan Mrsyanie untuk ke Korea agak kalut sedikit, walaupun ada yang Mrsyanie dah buat perancangan awal tapi masih ada yang tertinggal. Nasib baik trip kami berjalan dengan lancar walaupun ada lokasi yang tidak dapat kami singgah, jadinya kena lah ada trip kedua kan hihi.. Nampak tak permainan minda disini, haha.

Winter Trip South Korea 2017 Dari Busan Ke Seoul

Penerbangan kami dari Kuala Lumpur ke Busan Korea pada jam 11.05 malam, dan ia mengambil masa selama 5-6 jam untuk sampai. Mrsyanie pilih malam kerana nak sampai di Korea pagi supaya mudah kami bergerak dan tak rugi hari. Kami sampai ke Busan sekitar jam 5-6 pagi di Busan Gimhae International Airport, mula sampai tak rasa lagi kesejukan cuaca. Tapi bila keluar sahaja dari lapangan terbang Busan. Fuh rasa nak mengigil tambahan pula dengan cuaca sejuk berangin.

See also  Cosmolle Yoga Sets- These Are Yoga Sets Most Popular This Fall
Jumpa Rakyat Malaysia di Korea
Jumpa Rakyat Malaysia di Korea

Sebelum kami meneruskan perjalanan kami sempat lihat pakej internet yang ditawarkan tetapi kami tak ambil kerana mengikut pembacaan Mrsyanie tentang Korea ni banyak lokasi internet percuma walaupun ditempat awam. Kami hanya ke kedai serbaneka untuk membeli roti dan minumam buat sarapan kami.

Kami teruskan menuju ke ambil train line purple untuk ke Daejeo, dari Gimhae International Airport station korang boleh lihat train tersebut berada disebelah kanan berhadapan airport. Kami perlu ke Station Daejeo untuk menuju ke Gupo Station (brown line) untuk menaiki KTX yang telah kami tempah siap-siap di Malaysia. Perancangan kami untuk Winter Trip South Korea 2017 Dari Busan Ke Seoul menaiki KTX, jadi kami ambil tiket KTX lebih kurang jam 1.30 petang (ambil lewat sebab takut penerbangan kami ditunda, ini langkah berjaga-jaga) hihi.

Untuk ke station Daejeo hanya melalui 2 station dari lapangan terbang Busan, korang boleh beli tiket di mesin yang disediakan. Jangan risau ada bahasa Inggeris disediakan untuk pembelian tiket.

Sempat jugak kami bergambar diluat station untuk melihat sekitar station disini. Apa lagi dapatlah bergambar sakan disini.hihi Semestinya kita post gambar dalam facebook dan instagram Mrsyanie. Follow tau untuk lihat lebih banyak gambar. Tapi Mrlaling tak nak lama sangat katanya sejuk.

Korang jangan risau tak sebab setiap station disini memang ada penanda (signboard) bagi memudahkan korang bergerak. Korang hanya perlu tahu dimana lokasi tujuan sahaja. Dari station Daejeo korang perlu tukar train brown untuk ke Gupo station. Kemudian dari Gupo station baru ke Korail Gupo Station yang hanya perlu berjalan kaki sekitar 500 meter, yang pastinya naik dan turun tangga. Bersedialah jika korang bawa beg roda, Mrsyanie bawa beg galas belakang bagi memudahkan pergerakan kami nanti. Ok nanti Mrsyanie sambung sepanjang berada di station Daejeo dan suasana di sekitar  Gupo Station.

See also  Akhirnya Dah Sebulan ! Lagi 14 Habis Pantang

 

Boleh jugak klik entry dibawah:

 

Till Next Entry ye!!!
yanieyusuf.com

6 Comments

1 Trackback / Pingback

  1. Winter Trip South Korea 2017 Sekitar Gupo Station Busan

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*