Kenapa Rambut Gugur Banyak Setiap Hari? – Masalah Rambut Gugur

Atasi Masalah Rambut Gugur | Salah satu masalah yang Mamayanie hadapi selepas bersalin adalah masalah rambut gugur. Mamayanie tahu mesti kebanyakkan ibu-ibu yang selepas bersalin akan hadapi masalah sama seperti Mamayanie. Bukan ibu lepas bersalin je ada masalah ini, malah rambut gugur ini jugak terjadi kepada kebanyakkan orang.

Rambut gugur adalah masalah yang dihadapi oleh ramai orang, terutamanya mereka yang mempunyai rambut yang panjang dan tebal. Ia boleh menjadi ketidakselesaan yang besar kerana ia boleh mempengaruhi penampilan seseorang dan menurunkan keyakinan diri.

Atasi Masalah Rambut Gugur di Klinik Avicenna
gambar google

Masalah Rambut Gugur

Walaupun rambut gugur adalah sesuatu yang normal, terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan keguguran rambut menjadi terlalu banyak setiap hari. Dalam entry kali ini, Mamayanie akan membincangkan beberapa punca keguguran rambut yang biasa berlaku di Malaysia.

Kita juga akan membincangkan berapa banyak keguguran rambut yang normal setiap hari dan faktor-faktor yang boleh mempengaruhi jumlah keguguran rambut seseorang. Dengan pengetahuan ini, kita boleh sama-sama memahami masalah keguguran rambut dan mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan risiko keguguran rambut yang berlebihan.

Apa Punca Keguguran Rambut?

Masalah keguguran rambut boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk faktor hormon, genetik, nutrisi, kesihatan, alam sekitar, dan gaya hidup. Antara faktor yang memainkan peranan penting adalah:

1.Hormon

Perubahan hormon dalam tubuh boleh menyebabkan keguguran rambut. Keguguran rambut yang disebabkan oleh faktor hormonal boleh berlaku semasa kehamilan, setelah bersalin, semasa menopause, atau semasa mengalami tekanan atau gangguan hormon lain. Faktor hormon yang menyebabkan keguguran rambut adalah ketidakseimbangan antara hormon estrogen dan androgen.

2. Faktor Genetik

Faktor genetik seperti kebotakan dalam keluarga boleh menyebabkan keguguran rambut yang diwarisi secara genetik. Keguguran rambut juga boleh diwarisi daripada keluarga. Faktor ini boleh disebabkan oleh faktor keturunan atau perubahan dalam genetik seseorang.

3. Kekurangan Nutrisi

Kekurangan nutrisi dalam makanan juga boleh menyebabkan keguguran rambut. Kekurangan zat besi, protein, vitamin D, vitamin B12, dan asid folik dalam makanan dapat menyebabkan keguguran rambut yang berlebihan. Selain itu, kelebihan vitamin A dalam makanan juga boleh menyebabkan keguguran rambut.

See also  Yanie Yusuf On Kosmo Kembara Bajet

4. Keadaan Kesihatan

Keguguran rambut juga boleh disebabkan oleh penyakit kronik seperti diabetes, lupus, dan tiroid. Keguguran rambut boleh menjadi gejala awal penyakit ini dan memerlukan penjagaan kesihatan yang sewajarnya. Selain itu, rawatan kemoterapi juga boleh menyebabkan keguguran rambut.

5. Faktor Alam Sekitar

Faktor-faktor seperti pendedahan kepada bahan kimia dalam produk penjagaan rambut, tekanan dan ketegangan, dan cuaca yang ekstrem juga boleh menyebabkan keguguran rambut. Penggunaan pengering rambut yang terlalu kerap atau menggunakan produk penjagaan rambut yang mengandungi bahan kimia yang keras dapat merosakkan rambut dan menyebabkan keguguran rambut.

Punca-punca lain Keguguran Rambut

6. Gaya Hidup

Gaya hidup yang tidak sihat seperti pengambilan dadah, merokok, dan pengambilan alkohol boleh menyebabkan keguguran rambut kerana bahan kimia dalam dadah, rokok dan alkohol boleh mengganggu saluran darah yang memasokkan nutrien ke folikel rambut.

Selain itu, gaya hidup yang tidak aktif atau terlalu sibuk juga boleh menyebabkan keguguran rambut. Kurangnya waktu untuk menjaga rambut atau kecergasan yang kurang boleh menyebabkan rambut menjadi lemah dan mudah patah.

7. Umur

Dimana keguguran rambut biasanya semakin meningkat seiring dengan pertambahan umur. Ketika kita menua, rambut kita mengalami proses penuaan dan menjadi semakin cenderung untuk menjadi tipis dan lemah. Selain itu, produksi hormon dalam tubuh juga semakin berkurang dengan pertambahan usia dan ini boleh menyebabkan keguguran rambut.

Walau bagaimanapun, tidak semua orang mengalami keguguran rambut dengan pertambahan usia. Beberapa orang boleh kehilangan rambut pada usia yang lebih muda akibat faktor-faktor yang lain.

8. Tekanan Fizikal

Tekanan fizikal pada rambut, seperti memakai tudung kepala yang ketat atau bergelanggang sangat kuat boleh menyebabkan rambut menjadi lemah dan mudah patah. Tekanan fizikal pada rambut juga boleh berlaku semasa penggunaan alat pemanas seperti pengeriting atau pelurus rambut yang terlalu kerap dan suhu yang terlalu panas.

9. Produk Penjagaan Rambut yang Tidak Sesuai

Produk penjagaan rambut yang tidak sesuai seperti penggunaan sampo atau produk penjagaan rambut yang mengandungi bahan kimia yang keras atau tidak sesuai untuk jenis rambut tertentu boleh merosakkan rambut dan menyebabkan keguguran rambut.

Selain itu, kekurangan penggunaan kondisioner dan serum rambut boleh mengurangkan kelembapan rambut dan menyebabkan keguguran rambut.

10. Pengalaman Trauma atau Emosi

Pengalaman trauma atau emosi yang kuat seperti kematian seseorang yang disayangi, kerugian pekerjaan, atau pengalaman kegagalan yang kuat boleh menyebabkan keguguran rambut. Keguguran rambut akibat pengalaman trauma atau emosi biasanya berlaku dalam tempoh 2-3 bulan selepas pengalaman tersebut.

See also  Rahsia KOOLIT Tersebar! Serasi Dengan Anak

Dalam kesimpulannya, terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan keguguran rambut. Faktor-faktor ini boleh berasal dari dalam atau luar tubuh seseorang. Mengetahui punca keguguran rambut yang mungkin membantu individu untuk mengenal pasti punca keguguran rambut mereka dan mengambil tindakan untuk mengurangkan risiko keguguran rambut yang berlebihan.

Berapa Banyak Keguguran Rambut Dianggap Normal?

Sekarang apabila kita memahami apa punca keguguran rambut, kita perlu memahami berapa banyak keguguran rambut yang normal bagi seseorang. Rata-rata, seseorang boleh kehilangan antara 50 hingga 100 helai rambut setiap hari.

Walau bagaimanapun, angka ini mungkin berbeza-beza bergantung kepada beberapa faktor seperti usia, jantina, dan genetik.

Faktor-faktor berikut boleh mempengaruhi jumlah keguguran rambut seseorang

 • Usia

Keguguran rambut yang berlebihan mungkin menjadi lebih biasa seiring dengan pertambahan usia.

 • Jantina

Lelaki cenderung kehilangan lebih banyak rambut berbanding wanita.

 • Kepentingan genetik

Seperti yang disebutkan sebelum ini, keguguran rambut boleh diwarisi daripada keluarga.

 • Kadar Pertumbuhan Rambut

Setiap orang mempunyai kadar pertumbuhan rambut yang berbeza. Ada yang mempunyai rambut yang tumbuh lebih cepat dan lebih tebal, sementara yang lain mempunyai rambut yang tumbuh lebih lambat dan lebih tipis.

 • Faktor Kesihatan

Keguguran rambut yang berlebihan boleh menjadi gejala beberapa penyakit seperti anemia, lupus, atau gangguan tiroid. Faktor-faktor kesihatan lain seperti kekurangan nutrisi, tekanan, dan ketegangan boleh menyebabkan keguguran rambut yang berlebihan.

Atasi Masalah Rambut Gugur di Klinik Avicenna

Kembalikan Keyakinan Anda Dengan Rawatan Keguguran Rambut Terbaik Di Klinik Avicenna.

Jangan biarkan masalah keguguran rambut mengganggu hidup korang ye. Jika korang mengalami keguguran rambut yang berlebihan, terdapat banyak kaedah yang boleh membantu korang menangani masalah tersebut. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan hasil yang terbaik dan selamat, lebih baik untuk mendapatkan nasihat daripada pakar dan atasi masalah rambut gugur di Klinik Avicenna.

Atasi Masalah Rambut Gugur di Klinik Avicenna

Klinik Avicenna adalah pilihan yang tepat!

Avicenna klinik mempunyai pakar yang berpengalaman dalam menangani masalah keguguran rambut dan menawarkan pelbagai kaedah rawatan yang selamat dan berkesan. Klinik ini memahami bahawa setiap individu mempunyai keperluan yang berbeza-beza, oleh itu, pakar-pakar mereka akan menentukan punca sebenar keguguran rambut korang dan merawat masalah secara individu.

Jangan tertipu dengan kaedah DIY yang terdapat di internet yang mungkin tidak selamat dan boleh menyebabkan keguguran rambut korang menjadi lebih teruk lagi. Mamayanie pun tak berani nak cuba pelbagai kaedah DIY yang dikongsikan sebab tak tahu akan keberkesanan dan kesan terhadap diri kita.

Dapatkan rawatan yang telah diujikan disahkan oleh pakar, antaranya rawatan Hari PRP.

See also  Dubuyo : Urban Korean Food

Atasi Masalah Rambut Gugur , Apa Itu Rawatan PRP?

Atasi Masalah Rambut Gugur di Klinik Avicenna

Hubungi Klinik Avicenna hari ini untuk mendapatkan nasihat dan atasi masalah rambut gugur serta rawatan yang terbaik untuk masalah keguguran rambut korang.

Untuk membuat temujanji atau mendapatkan maklumat lanjut, korang boleh menghubungi Klinik Avicenna melalui laman web klinikavicenna.com.my/hubungi-kami. Jangan biarkan masalah keguguran rambut mempengaruhi kualiti hidup korang. Hubungi Klinik Avicenna hari ini dan dapatkan penyelesaian terbaik untuk masalah keguguran rambut.

KLINIK AVICENNA

Matlamat KLINIK AVICENNA ditubuhkan dengan memberi rawatan untuk penyakit kulit dan estetik yang terbaik untuk semua. Sejak 2018, KLINIK AVICENNA mula berkembang dan menjadi pilihan ramai. Rawatan daripada doktor-doktor terlatih yang profesional dan berpengalaman menjadikan KLINIK AVICENNA pilihan utama untuk semua.

Di KLINIK AVICENNA, anda boleh mendapatkan pelbagai jenis rawatan Estetik. Dengan kelengkapan mesin-mesin laser terkini, rawatan di KLINIK AVICENNA diberi khusus terhadap masalah yang anda hadapi, supaya anda beroleh kulit yang lebih cantik, sihat dan berkualiti.

Malah ianya mempunyai yang mendapat kelulusan dari FDA. KLINIK AVICENNA adalah klinik yang berdaftar dibawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan mempunyai taraf LCP Certified Clinic.

Atasi Masalah Rambut Gugur, Rawatan yang ditawarkan

Antara rawatan-rawatan yang diditawarkan di KLINIK AVICENNA adalah:

 • Acne (jerawat)
 • Acne scar (parut jerawat)
 • Melasma, freckles, solar lentigen (jeragat)
 • Enlarged pores (pori)
 • Wrinkle (kedut)
 • Panda eye (dark circle)
 • Whitening
 • Lip
 • Hair problem (growth/ hair loss/ hair removal)
 • Keloid/ burn scar
 • Laser
 • Botox, Filler, Skin Booster, ThreadLift
 • Slimming & Fat meting Injection
 • Skin diseases (Eczema, Skin Infections, Psoriasis, Fungal Infections, Allergy)
 • Sexually Transmitted Diseases (Syphillis, Gonorrhoea, Chlamydia, Genital Wart)
 • Minor Surgery (Cyst, Lipoma, Mole, Xanthelasma, Milia, Keratosis, Syringoma, Wart)

Waktu Operasi KLINIK AVICENNA

 • Rabu – Ahad : 10 pagi – 6 petang
 • Isnin : 10 pagi – 3 petang
 • Selasa : Cuti

Untuk pertanyaan dan temujanji di Klinik Avicenna

Alamat Klinik & cawangan

1. KLINIK AVICENNA JITRA KEDAH: NO 4, BANDAR DARULAMAN JITRA,06000 KEDAH. (SEBELAH DOMINOS PIZZA DAN MYKORI JITRA KEDAH) Contact No: 04 – 917 6003

Whatsapp: JITRA, KEDAH: http://www.wasap.my/60102166003/KLINIK

2. KLINIK AVICENNA SHAH ALAM: R-02-05 (TINGKAT 1), EMIRA, JALAN AKUATIK A13/64A,40100, SHAH ALAM SELANGOR. (DEPAN AEON MALL SHAH ALAM) Contact No: 03 – 5038 4478

SHAH ALAM, SELANGOR: http://www.wasap.my/60102054003/KLINIK

3. KLINIK AVICENNA BANGI: Coming soon…stay tuned.

Untuk korang yang masih ada masalah yang sama atau any problem dengan masalah kulit boleh sahaja Whatsapp terus ke nombor klinik untuk mendapatkan rawatan dan pertanyaan lanjut. Jom dapatkan rawatan dan atasi masalah rambut gugur di Klinik Avicenna.

yanieyusuf.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*