Vitamin dan Suplemen Anak-anak Dengan Teknik Grounding

Anak Kerap Tidak Sihat | Dalam keadaan sekarang dan musim yang panas terik dan sejuk tak menentu, memberi impak kepada kesihatan anak-anak khususnya. Dalam entry kali ini Mamayanie tidak berkongsikan mengenai vitamin dan suplemen makan untuk anak-anak tapi ianya merupakan Teknik Grounding yang bagus untuk anak-anak.

Lama jugak lah Mamayanie tak bawa anak-anak groundingkan diri tapi nasib baik ada essential oil Valor Young Living yang mempunyai maaft sama seperti grounding, iaitu naikkan energy dalam badan. Tapi sebaiknya seminggu sekali sebaiknya kita grounding ke tanah untuk anak-anak lebih mengenal dengan alam semulajadi. Sempat jugak lah minggu lepas Mamayanie bawa anak-anak ke Pantai Teluk Batik Perak.

Vitamin dan Suplemen Anak-anak Dengan Teknik Grounding

Teknik grounding yang baik adalah aspek penting dalam pembangunan kanak-kanak yang seimbang. Ia melibatkan menghubungkan kanak-kanak dengan persekitaran fizikal, emosi, dan sosial mereka. Dengan memberikan peluang kepada kanak-kanak untuk mengalami alam semula jadi, bermain secara fizikal, serta menjalin hubungan sosial yang sihat, mereka dapat memahami dunia di sekeliling dengan lebih mendalam.

Ini lah vitamin dan suplemen anak-anak secara percuma yang baik bagi membantu dalam mengawal emosi, membangunkan daya tumpuan, dan meningkatkan kesejahteraan keseluruhan. Melalui aktiviti seperti bermain di luar, melibatkan diri dalam seni kreatif, dan berinteraksi dengan rakan sebaya, kanak-kanak dapat memperoleh pengalaman yang penting untuk perkembangan mereka yang holistik.

Teknik Grounding dan Sunning

Teknik grounding merujuk kepada pendekatan yang bertujuan untuk menghubungkan individu, termasuk kanak-kanak, dengan alam sekitar fizikal, emosi, dan sosial mereka. Ia melibatkan pengalaman yang menyentuh unsur semula jadi seperti alam luar, seni kreatif, atau interaksi sosial yang positif.

See also  Patch Tasneem Naturel Terbaru Untuk Membantu Tidur yang Lena dan Atasi Sistem Pernafasan Bayi

Dalam erti kata paling mudah adalah teknik memijak tanah dengan berkaki ayam (tanpa kasut atau alas kaki). Tanah yang dimaksudkan jugak melibatkan pasir, rumput, tanah liat, batu dan kayu.

Tujuannya adalah untuk mengimbangi dan mengukuhkan hubungan individu dengan dunia di sekeliling, membantu mereka memahami perasaan dan emosi sendiri, mengatasi stress, serta meningkatkan daya tumpuan dan kesejahteraan keseluruhan. Dalam konteks kanak-kanak, teknik grounding membantu membangunkan kemahiran sosial, kognitif, dan emosi yang penting, serta menggalakkan pembelajaran yang holistik dan keseimbangan dalam penggunaan teknologi.

Melalui pengalaman grounding, kanak-kanak dapat tumbuh dengan lebih seimbang dan berhubung secara mendalam dengan dunia di sekeliling mereka.

Baca: Gastrik Dikalangan Kanak-kanak Kenalpasti Punca Dan Cara Atasi

Teknik Grounding untuk Anak-anak

Kepenting Teknik Grounding bagi Vitamin dan Suplemen Anak-anak

Teknik grounding penting untuk kanak-kanak kerana:

 1. Stabiliti Emosi: Mengajar mereka mengenali dan mengawal emosi, membantu mengurangkan tekanan (stress) dan kecemasan.
 2. Peningkatan Tumpuan: Aktiviti fizikal seperti bermain luar membantu meningkatkan daya tumpuan dan pembelajaran.
 3. Keseimbangan Digital: Mengurangkan penggunaan teknologi dengan aktiviti luaran membantu mencapai keseimbangan digital.
 4. Pembelajaran Holistik: Melalui pengalaman semula jadi, kanak-kanak memahami alam sekitar dan proses ekologi.
 5. Hubungan Sosial: Interaksi dalam kumpulan luaran memupuk kemahiran sosial dan kerjasama dengan rakan sebaya.
 6. Kreativiti dan Imajinasi: Ruang luar menggalakkan kreativiti, imaginasi, dan eksplorasi dalam pembelajaran mereka.
Vitamin dan Suplemen Anak-anak

Cara Teknik Grounding Yang Boleh Diamalkan

Mamayanie kongsikan antara senarai cara-cara grounding yang boleh dilakukan untuk kanak-kanak. Cara-cara grounding yang boleh dilakukan untuk kanak-kanak termasuk:

 1. Bermain di Luar Tanah: Aktiviti fizikal dengan tanah seperti bermain di taman atau pantai membantu mereka menyambung dengan alam semula jadi. Selain itu depan rumah pun boleh jika mempunyai kawasan yang bertanah atau berumput.
 2. Bermain dengan Batu: Anak-anak boleh membantu motor pergerakkan jari denagn mengambil, menyusun dan mengutip batu-batu tidak kira samada di kawasan sungai atau depan rumah pun boleh.
 3. Seni Kreatif: Melukis, membuat seni dengan bahan semula jadi seperti bunga, daun atau ranting kayu atau permainan kreatif menggalakkan ekspresi dan imajinasi.
 4. Berkebun: Berkebun membolehkan kanak-kanak belajar tentang pertumbuhan tumbuhan dan bertanggungjawab terhadap hidupan.
 5. Pernapasan Mendalam: Mempelajari pernafasan mendalam membantu mereka mengurangkan tekanan dan meningkatkan kefokusan.
 6. Bermain Air: Bermain dalam air membawa kebahagiaan sambil merangsang pelbagai deria sperti air pantai, sungai atau air hujan.
See also  Harga Tambang MRT Malaysia
Vitamin dan Suplemen Anak-anak
Vitamin dan Suplemen Anak-anak

Manfaat Mengamalkan Teknik Grounding Untuk Anak-anak

Kenapa Mamayanie kata ianya sangat penting kepada anak-anak? Kerana ianya mempunyai banyak manfaat yang boleh dapat dengan mengamalkan teknik grounding ini kepada anak-anak seperti:

 • Memperbaiki Stabiliti Emosi :

Dengan grounding membantu kanak-kanak mengenali dan menguruskan emosi mereka dengan lebih baik, membantu mengurangkan kecemasan dan stres yang mungkin mereka alami.

 • Meningkatkan Sistem Imunisasi:

Paling penting ianya membantu dalam proses meningkatkan dan membantu membina imune dalam sistem imunisasi anak-anak.

 • Membantu Melancarkan Peredaran Darah:

Salah satu pentingnya grounding ini dapat membantu aliran darah dalam badan kerana punca utama dalam aliran darah juga melibatkan tapak kaki.

 • Memperbaiki Kualiti Tidur:

Bila anak-anak penat bermain dengan alam, ianya membantu dalam kualiti tidur mereka dengan lebih baik. Dalam membantu proses tidur dan bangun tidur yang baik dan mudah untuk mereka.

 • Peningkatan Tumpuan dan Fokus:

Aktiviti grounding seperti bermain di luar atau melibatkan diri dalam seni membantu meningkatkan daya tumpuan dan kemampuan untuk belajar dengan lebih berkesan.

 • Keseimbangan Digital:

Teknik grounding membantu mengimbangi penggunaan teknologi dengan masa di luar, memastikan kanak-kanak memiliki pengalaman yang kaya di dunia nyata.

 • Kemahiran Sosial:

Interaksi dengan rakan sebaya dalam aktiviti grounding membina kemahiran sosial dan kerjasama, membantu mereka membina hubungan yang sihat.

 • Kesejahteraan Keseluruhan:

Dengan menghubungkan dengan alam dan emosi mereka, kanak-kanak dapat meningkatkan kesejahteraan keseluruhan, membantu mereka tumbuh secara seimbang dalam semua aspek kehidupan.

Vitamin dan Suplemen Anak-anak

Banyak lagi manfaat yang baik untuk anak-anak bila kita sebagai ibu bapa amalkan untuk anak-anak teknik grounding ini. Malah bukan hanya bermanfaat untuk anak-anak ye, bagus jugak untuk kita sebagai ibu bapa dapat grounding bersama. Almaklumlah kita juga penat bekerja, menjaga anak-anak dan sibuk dengan pelbagai urusan teknik grounding dapat membantu mengurangkan tekanan dalam diri kita. Selamat mencuba.

See also  PENJAGAAN WAJAH: Apa Itu Double Cleansing?

Till Next Entry ye!!!

yanieyusuf.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*