Cerapan Lintasan Zuhrah 6 Jun 2012

salam sume
maaf lah mrs.yanie xbkesempatan untuk m’story’ pjalanan bercuti ke Sabah untuk part 2 and story ke Indonesia…huhuh tapi this more impotant …korg mesti dah dengar mgenai planet Zhurah mlintas… menariknya ia blaku pada 6.6.2012… tarikh yang cantik..
nilah gambar yg dapat dilihat …titik hitam tu lah planet Zhurah

syukur Alahmdulillah…dapat jugak mrs.yanie melihat planet Zhurah melintas…yelah bler plak nak tgk lagi fenomena ni..ianya blaku 105 tahun skali…mgkin ni 1st and last..yelah 105 tahun tu… so mrs.yanie nak share sket story tentang fenomen ni…ilmu sains.. dan kekuasaan Alllah S.W.T.. mrs.yanie dapat jugak lah tengok..but dengan bantuan alat Jabatan Fizik mempunyai 1 teleskop matahari dan 2 piring penapis matahari untuk mencerap matahari secara langsung. waktu nye:  8.15 PAGI ~ 1.45 PTG (Waktu puncak ialah 9.29 PAGI) 6 JUN 2012 (RABU) mananye hari ni er..ehhehehe
sumber ni dapat dari blog jabatan Fizik Fakulti Sains dan Matematik, UPSI.  —>  http://fizikupsi.blogspot.com/

Zuhrah ialah planet kedua dalam Sistem Suria dengan diameter yang hampir sama dengan bumi.
Lintasan Zuhrah dapat dilihat (dengan berbantukan alat) sebagai titik hitam yang bergerak di atas Matahari berlaku apabila Zuhrah berada di antara Bumi dan Matahari.
Kali ini, Zuhrah mula melintasi Matahari bermula 6:09 PAGI dan berakhir 12.49 PTG.
Ia berlaku dengan sekali dalam perkalaan 243 tahun (8 + 121.5 + 8 + 103).
Lintasan terakhir berlaku 8 tahun yang lalu, tahun 2004.
Lintasan berikutnya akan berlaku pada tahun 2117 (103 tahun lagi!).

**ANDA DILARANG MELIHAT TERUS KE MATAHARI TANPA SEBARANG ALAT BANTUAN PENGLIHATAN***


Melalui pencerapan ini, kita mendapat maklumat bahawa
1) kerdilnya bumi berbanding matahari kerana saiz Zuhrah hampir sama dengan bumi
2) orbit gerakan Zuhrah dan Bumi tidak bulat, tetapi pada bentuk membujur kerana perkalaan Lintasan Zuhrah yang tidak seragam.
Bacaan tambahan boleh diakses dari laman ANGKASA berikut: 
See also  Tambang KTM LRT ERL Naik!!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*