Create blog

Assalammualaikum w.b.t
Morning semua …alhamdulillah job wedding mrsyanie and mrlaling semalma bjalan dengan lancar..nantikan koleksi gambar wedding semalam dalam Fairyphoto Blog ye..mrsyanie hari ni nak story sket hihi ada masa ni sebab sedang bekursus tau..kebetulan plak kursus create blog… hihih oklah mrsyani akan share kan bagaimana nak create blog ye..pada yg baru dalam blog k..yg dah mahir tu leh lah turun kan ilmu share bsama2 dalam n3 ni k..fokus untuk ramaikan lagi blogger yang leh kita share kan ilmu dari pelbagai bidang tau..hihih and sesuatu pengalaman tu merupakan panduan dalam hidup… oklah ni antara sejarah tentang blog.. blog adalah asal dari perkataan yang dah lama iaitu web log.. daripada perkataan web log terhasilah BLOG.. dibuang ayat we.. hanya tinggal Blog.. so blog bukan lah perkataan baru ye..yeahh tau dah sket sejarah blog k.kalu orang tanya mana datang nye perkataan blog..korang dah tau kan.. hih wee…


TEKNIK MEMBUAT BLOG:_ (CREATE BLOG)
*maaf guna n3 ni jelah ye..sbb sayang kat korang tau..
xyah cari n3 tuk buat blogf.. a.k.a sayang n3 banyak2..hihih)*

Langkah langkahnya:
(taip gmail di google)
1.Klik pada sign up (jika belum ada akaun gmail)
2.Isikan butiran peribadi anda dalam form yang disediakan dan klik pada next step
3.Anda akan dibawa ke langkah ke 2 iaitu create your profile dan klik ke next step
4.Anda telah Berjaya membuat akaun blogger. klik back to blogger untuk confirm profile anda.
5.Klik back to blogger
6.Anda dibawa ke dashboard blogger..klik pada new blog (seperti paparan dibawah)
 

7. Masukkan tajuk blog dan alamat blog anda dan pilih template yang nak. Kemudian  klik create blog

See also  Tutorial Banner Iklan Bergerak
8.Anda dibawa kembali ke dashboard…klik pada start posting (simbol pencil)
9.Masukkan tajuk artikel pada title …taipkan artikel pada ruangan yang disediakan dan klik publish untuk memaparkan posting anda.
** bagi yang dah ada blog sebelum ni..dan nak buat blog yang baru tak payah nak buat akaun gmail lain..guna gmail and id yang sama just ikut langkah ke 6. leh buat bny2 blog dalam 1 gmail akaun ye..**
 
 sayang korng daaa….selamat berblog ye pada new blogger 🙂

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*