PERKONGSIAN ILMU: HIKMAH SAKIT BUAT PENDOSA

Assalammualaikum w.b.t semua | HIKMAH SAKIT BUAT PENDOSA | Hari mrsyanie nak sama2 kongsikan sedikit ilmu Allah ini dalam memperbaiki hidup kita yang hanya sementara di dunia. Artikel ni mrsyanie dapat dari seorang kawan opis yang share kan bersama-sama untuk kita menimba ilmu. selamat membaca.

Dalam mengharungi kehidupan yang serba mencabar dengan seribu satu dugaan, tidak pernah melepaskan seseorang muslim daripada tertimpa bala bencana. Maklumlah kita makhluk pendosa; tidak terlepas dari kelalaian, ada hikmah sakit buat pendosa.

Kesakitan adalah salah satu dari dugaan hidup.

Bezanya hanyalah sama ada kecil atau besar.

Hikmah sakit buat pendosa

HIKMAH SAKIT BUAT PENDOSA

Ada orang ditimpa ujian kehancuran terhadap hartanya. Namun, tidak sedikit pula bagi seseorang yang diuji dengan kesakitan terhadap dirinya sendiri. Ada yang terlantar bertahun-tahun kerana mengalami penyakit yang ganjil. Begitu pula ada yang terpisah dengan anak atau ahli keluarga begitu lama. Semuanya mendera jiwa Sakit.

Namun, apakah kesakitan baik yang menimpa anggota tubuh badan, harta atau jiwa itu tanda Allah S.W.T. murka kepadanya? Atau mungkinkah ia tanda Allah S.W.T. sedang menghapus dosanya? Barangkali ia merupakan jalan untuk sampai kepada maqam tertinggi di sisi Allah S.W.T.?

Sedangkan, Allah S.W.T. berfirman di dalam surah At-Tagaabun, ayat 11 yang bermaksud:

“Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (seseorang) melainkan dengan izin Allah; dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (untuk menerima apa yang telah berlaku itu dengan tenang dan sabar); dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu”.

Penceramah bebas, Ustaz Zaharuddin Abdul Rahman, berkata sakit atau musibah yang terkena kepada seseorang adalah datangnya daripada Allah S.W.T.. Tujuannya pelbagai dan mempunyai banyak hikmah untuk direnungi.

See also  Sabah

IKMAH SAKIT BUAT PENDOSA : MENGHAPUS DOSA

Menurutnya, bagi seorang yang pendosa, musibah atau sakit yang ditanggungnya merupakan salah satu jalan untuk Allah S.W.T. menghapuskan setiap dosa hamba-Nya. Bahkan ia seharusnya dilihat sebagai satu terapi untuk menggugurkan kesalahan dan noda pada diri anak Adam.

“Sebagai manusia biasa, sudah tentu kita tiada terlepas daripada melakukan kesalahan sama ada secara sengaja atau tidak. Sedangkan dosa itu sebenarnya menjauhkan diri kita dengan Allah S.W.T.. Jadi hikmah diturunkan kesakitan atau bala bencana itu adalah sebagai cara untuk Allah S.W.T. menghapuskan dosa kita berkenaan,” katanya.

Katanya, ia bersesuaian dengan hadis Rasulullah S.A.W. yang bermaksud:

“Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu penyakit dan sejenisnya melainkan Allah S.W.T. akan menggugurkan bersamanya dosa-dosanya seperti pohon yang menggugurkan daun-daunnya.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

 “Bahkan di dalam satu lagi riwayat, Rasulullah S.A.W. bersabda bahawa dengan hanya tertusuk duri sekalipun, Allah S.W.T. bersedia untuk meninggikan darjat seseorang itu dan menghapuskan satu kesalahan dirinya.

“Jadi, jangan pandang sakit itu sebagai penderaan dan jangan pula mudah berburuk sangka kepada Allah S.W.T.. Bahkan sebaiknya kesakitan atau musibah itu dipandang sebagai nikmat untuk Allah S.W.T. membersihkan diri kita daripada segala dosa dan noda,” ujarnya.

SAKIT YANG MENINGGIKAN DARJAT

Zaharuddin berkata, selain untuk menghapuskan dosa, kesakitan atau bala bencana yang menimpa seseorang juga merupakan jalan untuk Allah S.W.T. meninggikan darjat seorang hamba-Nya. Walaupun ia mungkin dilihat sebagai teruk di mata manusia, namun hikmahnya hanya Allah S.W.T. yang mengetahui.

Menurutnya, kisah Nabi Ayub A.S. ketika bersabar menerima ujian kesakitan terhadap dirinya merupakan contoh yang baik. Betapa Nabi Ayub A.S. mempunyai kedudukan mulia di sisi Allah S.W.T., namun masih mampu berbaik sangka kepada Rabb.

See also  Memulakan perniagaan Bersama Norwex

“Sudahlah dirinya ditimpa penyakit, anak-anak dan isteri juga menjauhinya. Namun Nabi Ayub A.S. tetap bersabar menerimanya sehinggalah Allah S.W.T. mengembalikan semula kesihatan kepadanya dan ditinggikan pula darjat di sisi-Nya.

“Jadi, sakit itu dan kesabaran Nabi Ayub A.S. dalam melalui ujian Allah S.W.T. berkenaan punya hikmah yang besar. Bukankah semua itu datangnya daripada Allah S.W.T. dan kepada Allah S.W.T. jua harus dikembalikan semuanya?” ujarnya.

SAKIT ROHANI PUNCA KEJAHATAN

Seorang manusia apabila mengalami sakit fizikal, pasti akan bertemu dengan doktor untuk mendapatkan rawatan. Bahkan jika lebih parah, doktor pakar akan menjadi tempat rujukan. Selepas itu barulah rawatan dan ubat diberikan bagi menyembuhkan sakit berkenaan.

Bagaimana pula dengan sakit batin? Kesakitan yang tidak dapat dilihat pada luaran. Namun ia bagaikan membarah di dalam dada. Ternyata bukan kecil sakitnya itu. Bahkan mampu merosakkan seluruh anggota badan yang lain.

Zaharuddin ketika mengulas mengenainya berkata, penyakit batin seperti dendam, menipu, bongkak serta pelbagai lagi adalah berpunca daripada hati yang sakit. Bahkan ada yang sampai ke peringkat hatinya terlalu kotor sehingga menggelapkan ruang di dalamnya.

Hikmah sakit buat pendosa: “Ia adalah penyakit rohani. Berpunca daripada dosa yang terlalu banyak sehingga menggelapkan hatinya untuk melakukan kebaikan. Hatinya mudah melakukan kejahatan. Kemudian mendorong anggota badan melaksanakan agenda jahatnya itu. Begitu juga dengan makanan yang diambil dan dimasukkan ke dalam perut sehingga membentuk daging. Ada orang yang mengambil makanan daripada sumber yang haram. Ia sekaligus menggelapkan hati.

“Bahkan ada orang yang tidak tahu bahawa dirinya berdosa. Membiarkan seluruh anggota badan melakukan maksiat sehingga hati sudah tidak mampu melihat cahaya Islam yang sebenar,” ujarnya.

See also  Hindari Web Lucah Dari Anak-anak

TAUBAT MENYUCIKAN DOSA DAN NODA

Menurut Zaharuddin, taubat nasuha dan penyelesalan terhadap dosa-dosa yang dilakukan selama ini dapat menyelamatkan rohani seseorang daripada terus mengalami kesakitan yang parah.

Katanya, Allah S.W.T. sentiasa membuka ruang kepada hamba-hamba-Nya yang berlumpur dosa serta noda untuk kembali membersihkan diri mereka dengan cara bertaubat. Ujarnya, ini sesuai dengan sabda Rasulullah S.A.W. yang bermaksud:

“Setiap anak Adam itu berdosa dan sebaik-baik orang yang berdosa adalah yang memohon taubat kepada Tuhannya” (Hadis riwayat At-Tarmizi).

==========================================================================================

Sumber artikel: http://www.iluvislam.com/tazkirah/nasihat/1455-sakit-antara-penghapus-dosa-dan-peningkat-darjat.html

“Ya Allah! Berilah rahmat ke atas penghulu kami (Nabi Muhammad S.A.W.), yang dengan berselawat ke atas Baginda akan menyembuhkan hati-hati, menjadi penawar dan menyihatkan badan juga kesembuhan penyakit, serta mengurniakan cahaya penglihatan, dan kurniakanlah juga rahmat, keberkatan dan kesejahteraan ke atas ahli keluarga dan sahabat Baginda.” (Selawat Syifa’)

Till Next Entry ye!!!

yanieyusuf.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*