Assalammualaikum w.b.t
Puding Raja Manisan Negeri Pahang
Puding Raja Manisan Negeri Pahang | Sepanjang umur Mrsyanie 29 tahun baru Mrsyanie tahu adanya menu manisan yang sangat sedap iaitu Puding Raja Manisan dari Negeri Pahang. Mrsyanie dapat tahu dari kawan sepejabat.
Puding Raja
Puding Raja asalnya sebagai sajian pencuci mulut bagi kerabat DiRaja Pahang.
Ia berasal dari Pekan Bandar DiRaja Pahang dan merupakan makan istimewa terutamnya di daerah Pekan.
Bahan utama untuk membuat puding ini adalah pisang lemak manis, buah prune, ceri dan gajus. Dan yang paling penting dalam Puding Raja adalah Jala Mas yang dibuat dari kuning telur diletakkan diatas pisang lemak manis yang disalai. Kiranya komponan utama dalam Puding Raja adalah pisang lemak manis yang disalai dan kuning telur yang dipanggil Jala Mas. Tidak lupa jugak Puding Raja ini merupakan manisan yang dimakan bersama dengan sos puding.
Terima kasih Wani yang memperkenalkan Puding Raja Manisan Negeri Pahang ini kepada Mrsyanie. Siap dapat merasa tau. Dibuat khas untuk rakan sekerja. Bukan skali jew, dah dua kali dia buatkan. Alhamdulillah.. sangat sedap. Boleh lah tempah dengan dia nanti.
Nampak tak muka teruja pertama kali makan Puding Raja Manisan Negeri Pahang yang rupanya sangat terkenal. Manisan yang sangat sedap gabungan kuning telur sebagai Jala Mas dengan pisang lemak manis bersama sos puding. Boleh lah sesiapa nak tempah dengan kawan Mrsyanie ni.. sedapppp!!!
Till Next Entry ye!!!
Salam Sayang
Antara blog/fb yang korang boleh cuba resepi Puding Raja Manisan Negeri Pahang:
Singgah petang…
ala…sedapnyer…..
sedap ni yanie.. pernah makan sekali..huhu..tp manis snagat.. tp manis tu yg sedap
jauh nak tmpah..huhu
Selalu nampak puding ni tapi tak pernah sentuh lagi.. Huaaaa lapar tengok! Bila depan mata tak nak makan la pula.. Cheesecake betul la
mmg sedsp.. akak suka!
tapi tak pernah try buat..
teringin nak rasa
Sedapnyaaa 😀
kak ana tak pernah rasa lagi yanie, tapi memang masyur sangat puding raja ni 🙂
haah manis. tapi nasib kawan buat jadi manis-manis buah..sedap
akk try lah buat..leh bawa time jamuan sabtu ni hihihih
hi..haah sedap
Wahh menariknya siap ad sos dia hehe…mst sedapp
Assalamualaikum sis Yanie…tak pernah rasa pun..insyaallah satu hari nanti nak try..