Kuching, Sarawak | Holiday | Part 1 | River Cruise

Assalammualaikum w.b.t

Sambung:-

Selepas berehat seketika kat bilik hotel.. dalam jam 5 petang kami bersiap untuk aktiviti last untuk 1st day.. River Cruise!!!! Memang best sebab korang menaiki cruise yang sederhana bsiar siar sekitar sungai Sarawak. Sangat dekat dengan lokasi hotel kami. Di waterfront je.. leh jalan kaki..tapi kami sebab ikut travel diorang ambil kami depan hotel then terus ke lokasi. So tiket dah siap tour guide kami belikan..kami sampai je nikmati pemandangan wee… memang kali ni travel rilex jew.. memang leh tenangkan fikiran and enjoy yuor holiday… (^_^)v.. 
River Cruise ni dijalankan setiap hari dan hanya sekali sahaja trip perjalanan yang dijalankan. Mula jam 5.30 petang sehingga 7 petang. Perjalanan cruise mengambil masa 1 jam setengah.

Masa:  5.30 petang – 7 petang
Hari: setiap hari (hanya 1 perjalanan sehari)
Bayaran: Dewasa RM60 (12thn keatas), 
            Kanak-kanak RM 30 (4-11thn)


Pihak River Cruise Sarawak menyediakan makan petang sekali dan persembahan tarian budaya di Sarawak. Sanagat berbaloi kepada semua pegunjung yang hadir. Minum petang yang disediakan adalah kek Sarawak dan air oren. Mereka jua menyediakan perkhidmatan makanan lain tetapi perlu ditempah terlebih dahulu. Tetapi korang juga boleh beli makan ringan seperti jajan (keropok) ke atau makanan ringan yang lain.

Ia sangat canrik sepanjang perjalanan sungai Sarawak yang dibawa.. Korang boleh lihat matahari terbenam sangat cantik. dan boleh lihat kapal kapal nelayan bergerak ke laut untuk menangkap ikan. Mrsyanie ada tanya kepada pelayan disitu, mengenai nelayan disana. Nelayan nelayan kapal besar akan ke laut 2-3 hari kemudian baru pulang. Sangat bangga dengan nelayan Malaysia. Penuh tabah dan berani dalam mencari rezeki untuk menanmpung kehidupan sekarang..

Kami sempat lah bergambar sementara nak nai cruise hihih…pasni nak naik cruise lagi beso plak.. (^_^) Tahun melawat Sarawak 2014

Snagat cantikkam pada sesiapa yang nak buat shoot wedding ke, film ke, drama ke..Antara tempat pilihan yang sangat sesuai dan cantik.. Ha ni lah untuk pi ngan member meber leh tolong amikkan gambo hihih..ok tq member hahaha… terbaik lah!!! nak cuci gambo ni pastu nak frame kan..yeeeahhh!!!

Cerita banyak banyak tak nampak bagaimana seronok nya kami kan..so tengok gambar sambil bercerita mesti best!!!

nilah pelayan yang sangat baik..hihihi mintak lagi air banyak banyak..hihihi tq uncle.. 

Memang sedap kek Sarawak tau.. Rugi lah sapa tak mai Sarawak hihih..

Ini adalah salah satu pegangkutan lain selain Cruise. Boat ni juga merupakan boat pelancongan yang membawa pelancong menikmati sepanjang perjalanan di Sungai Sarawak.. Tapi bezanya korang tak dapat makan dan tak boleh berdiri, tiada persembahan. Agak klasik juagk boat ni. Harga agak murah berbanding river cruise yang mrsyanie naik. Korang boleh buat pilihan yang bersesuain. Nak merasa naik kedua-dua boat ni pun boleh. Tak ada maslaah. 🙂

Snagat cantik pemandangan sepanjang Sungai Sarawak ni.. berbaloi naik River Cruise ni..lama gak atas cruise ni..yelah 1 1/2 jam. kiranya petang hari 1st tu penuh memang rasa puas hati gler gler..Rasa romantik lagi bler lihat matahari terbenam bersama yang tercinta mrlaling.. wahh i love u lah ..hihih

kapten nya sangat ramah dan penuh fokus dalam menjalankan kerja..
 TQ kapten..kami selamat hihih 🙂

ada lak anak owgputeh ni..dari perancis kalu tak silap..sangat aktif dan peramah..wah memang best lah..nk kenan anak puteh gini..hihih adik dia lagi ensem..mata biru tau..kembar lagi..kenan kenan kenan lah baby hihi amin hope so..

Bersama sama penari kebudayaan cruise..
 pelbagai jenis pakaian mengikut kaum yang berbeza 
tapi 1 Malaysia..!!!!

Kasi sekt gambar dia tengah menari weee… rasa nak menari sekali lah dengan diorang ni..hihih ok lah..abis je 1 1/2 jam kami berada di atas cruise…kami pi makan makan dulu sebelum balik ke hotel untuk rehat..Malam tu kami dibawa makan Laksa Sarawak!!!! yeahh dapat gak rasa laksa sarawak..walaupun mrsyanie tak brape minat makan laksa tapi laksa sarawak ni lain..serius terkjuz mak nok.. hihih bukan cam laksa..cam bihun kari je pun..diorang tak guna noodle laksa tapi diorang gunakan bihun a.k.a meehun..kuah nya lak ala2 cam mee kari tapi lain memang lain.. so bagi mrsyanei tak ada masalah..sedap!! tapi kalu mrlaling dia tak boleh nak masuk dengan laksa sarawak ni.. terpulang pada tekak masing masing untuk merasanya..jadinya korang kena lah datang Sarawak ni untuk merasanya sendiri ok!! 
p/s: tak sabar nak abis kan part 2 plak..hhihi mula belum lagi ni.. Nantikan entry part 2 Sarawak ye…!!!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*